Také milujete víno? Morava je svým geografickým umístěním více než vyhovujícím místem pro pěstování různých odrůd vín, a tak zde můžeme najít mnohdy opravdu kvalitní produkty, které ocení nejeden zkušený vinař. A také degustátor.
Například moravské červené víno, vyráběné z modrých hroznů, je velice chutné a díky svému složení se doporučuje ke každodennímu stolování (samozřejmě v přiměřeném množství). Výborně se hodí k pečeným masům, zvěřině i sýrům, a to především těm výrazným.
Růžové víno se také vyrábí z různých odrůd modrých hroznů, rozdíl je však v době, po kterou je třeba, aby vylisovaná šťáva ležela na rmutu. Tento čas bývá tajemstvím úspěchu jednotlivých vinařů a je tedy i základem úspěchu a výtečné chuti některých vín. Specifická barva růžového vína je dána odstínem slupek hroznů. Pro tento druh vína se používají například odrůdy vinné révy Svatovavřinecké, Zweigeltrebe, či Frankovka.
Od růžových vín, byť se k nim stále řadí, se odlišuje typ KLARET. Také se vyrábí z modrých hroznů, avšak stopky vína se nepoužívají a víno se tedy rovnou odstopkuje a lisuje. Výsledkem je téměř bílá, až cibulová barva, která může mít nádech do pomerančové. Odrůda vinné révy, která se pro tento typ vína používá, se nazývá Rulandské modré.
Růžové víno se hodí do společnosti milých lidí, kteří si jej v dobré náladě s radostí vychutnají. Je skvělé také pro přípravu vinných střiků. Pro svou lehkost a svěžest je oblíbené především v letních měsících, avšak není to podmínkou. Pije se mladé, proto se raději, než po starších ročnících, koukejte po těch aktuálních, maximálně z předešlé sezóny.
Bílé víno od vinaře je kapitolou samo o sobě a poskytuje kvalitní chuťový zážitek. Většinou jsou tato vína vyráběna z bílých až světle zelenkavých hroznů či mohou být použity také hrozny barvy růžové.
Sháníte-li kvalitní víno od vinaře, rozhodně zamiřte na stránky vinařství Plaček www.vinoplacek.cz. Kvalitní chuťový zážitek je zaručen zkušenostmi a také pečlivostí, s jakou jsou vína z tohoto vinařství vyráběna.